כל גנן טוב יודע שגיזום הוא חלק חיוני בטיפול בעצים. על ידי כריתת ענפים מתים או פגומים, אתה יכול לעודד צמיחה חדשה ולעזור לשמור על בריאות העצים שלך. אבל גיזום הוא יותר מסתם עניין של אסתטיקה. טכניקות הגיזום הנכונות יכולות גם לעזור לעצב את כיוון הצמיחה של העץ ולמנוע בעיות כמו צפיפות או ענפים חלשים. למרות שזה עשוי להיראות כמו משימה מרתיעה, גיזום הוא פשוט למדי, ועם קצת תרגול, תוכל לשמור על העצים שלך במיטבם.
מהו גיזום ולמה הוא עושה זאת?
גיזום הוא תהליך של הסרה סלקטיבית של חלקים של צמח, כגון גבעולים, עלים או פירות, כדי לשפר את הצמיחה או המראה שלו. למרות שזה עשוי להיראות מנוגד לאינטואיציה לקצץ בצמיחת הצמח, גיזום יכול לעודד צמיחה חדשה ולשפר את הבריאות הכללית של הצמח. על ידי הסרת ענפים מתים או פגומים, גיזום מאפשר לצמח למקד את האנרגיה שלו בצמיחה חדשה ובריאה. בנוסף, גיזום יכול לעזור לעודד התפתחות של פירות ופרחים, והוא יכול גם לשלוט בצורתו ובגודלו של הצמח. בעוד שגיזום קשור לרוב לעצים ושיחים, ניתן להשתמש בו גם על סוגים אחרים של צמחים, כגון ורדים. עם טיפול ותשומת לב נאותים, גיזום יכול לשמור על הצמחים שלך במיטבם.
סוגי הגיזום השונים?
עבור רבים מאיתנו, המילה "גיזום" מעלה תמונות של גדר חיה גזוזת למשעי וגינות מטופחות. עם זאת, גיזום הוא הרבה יותר מסתם תרגיל קוסמטי. כאשר נעשה בצורה נכונה, זה יכול לקדם את בריאות הצמח, לעודד צמיחה חדשה, ואפילו לעצב את צורתו של הצמח. ישנם מספר סוגים שונים של גיזום, כל אחד עם ייעודו הספציפי.
.
סוג נפוץ אחד של גיזום נקרא כותרת. זה כרוך בחיתוך קצוות של ענפים כדי ליצור צמח מלא יותר צפוף יותר. כותרת גם מעודדת הסתעפות, מה שיכול לקדם יותר פרחים או ייצור פירות. סוג אחר של גיזום נקרא דילול. כפי שהשם מרמז, דילול כולל הסרת ענפים או גבעולים שלמים כדי לשפר את זרימת האוויר וחדירת האור. זה עוזר להפחית בעיות מחלות ומזיקים, ויכול גם לעודד צמיחה חדשה. לבסוף, יש עיצוב. עיצוב כולל הסרה סלקטיבית של ענפים כדי ליצור צורה או צורה רצויים. סוג זה של גיזום משמש לעתים קרובות עבור צמחי נוי או טופיארי.
.
אז בפעם הבאה שתגיעו אל המזמרה, הקדישו רגע לשקול איזה סוג גיזום הכי יתאים לצרכים שלכם. עם קצת ידע וטיפול, אתה יכול לשמור על הצמחים שלך בריאים ונראים במיטבם.
כלי גיזום?
כל גנן ששווה את המלח שלו יודע שהחזקת כלי הגיזום הנכונים בהישג יד חיונית לשמירה על בריאות הצמחים ומסודרים. אבל עם כל האפשרויות השונות הזמינות, זה יכול להיות קשה לדעת באילו לבחור. בואו נשבור את זה. ראשית, תזדקק למספרה טובה של גזם לחיתוך ענפים קטנים. מסור גיזום מועיל גם לענפים גדולים יותר. ואל תשכחו סכין חדה ליצירת חתכים נקיים על גבעולים עיקשים. כמובן, תצטרך גם משהו כדי לתפוס את כל הגזרות – ברזנט או סדין ישן יעשו את העבודה. עם היסודות האלה בערכת הכלים שלך, אתה תהיה מוכן להתמודד עם כל עבודת גיזום שתקרה בדרכך.
מתי לגזום עצים?
אנשים רבים מאמינים שהזמן הטוב ביותר לגזום עצים הוא בסוף החורף או בתחילת האביב לפני תחילת צמיחה חדשה. עם זאת, זה לא תמיד המצב. עיתוי הגיזום תלוי בסוג העץ ובתוצאות הרצויות. למשל, יש לגזום עצים נשירים כשהם רדומים, כדי למנוע פגיעה בצמיחה חדשה. עצי מחט, לעומת זאת, ניתן לגזום בבטחה בכל עת של השנה. באופן כללי, עדיף להימנע מגיזום עצים בחום הקיץ, מכיוון שהדבר עלול להלחיץ את העץ ולגרום לצמיחה חדשה להיות חלשה יותר. עם כל כך הרבה גורמים שיש לקחת בחשבון, תמיד עדיף להתייעץ עם עץ עץ מוסמך לפני ביצוע כל פרויקט גיזום עצים.
איך לגזום עץ?
גיזום הוא תרגול חיוני לטיפול בעצים. זה עוזר לשפר את בריאותו ומראהו של העץ, וגם יכול לעזור להגן על הרכוש שלך מפני נזקים. אבל לפני שמתחילים לגזום, חשוב להבין את העקרונות הבסיסיים של איך לגזום בצורה בטוחה ויעילה. ראשית, השתמש תמיד בכלי גיזום נקיים וחדים. זה יעזור למנוע זיהום ומחלות. שנית, אל תגזום יתר על המידה. הסרת גידול יתר עלולה להלחיץ את העץ ולהפוך אותו לרגיש יותר למזיקים ומחלות. כאשר יש ספק, תמיד עדיף לטעות בצד של זהירות. שלישית, היו מודעים לדפוסי הצמיחה הטבעיים של העץ. גיזום בזמן הלא נכון או במקום הלא נכון עלול להשפיע לרעה על בריאותו ומרץ העץ. לבסוף, בצע תמיד מעקב אחר גיזום עם תחזוקה נכונה, כולל דישון והשקיה. עם קצת טיפול, אתה יכול לשמור על העצים שלך בריאים ונראים במיטבם במשך שנים רבות.
גיזום עצים צעירים
ברגע שנשתל עץ צעיר, הגיע הזמן להתחיל לחשוב על גיזום. גיזום חיוני לבריאותם ולמראהם של עצים צעירים, ועדיף להתחיל מוקדם. על ידי גיזום עצים צעירים באופן קבוע, ניתן לעודד צמיחה חזקה ולעזור לעצב את צורתו העתידית של העץ. בעת גיזום, השתמש תמיד בכלים חדים ולעשות חתכים נקיים. הימנע מפגיעה בקליפת העץ או השארת בדל, שכן אלה יכולים לספק נקודות כניסה לחרקים ומחלות. עם קצת טיפול ותשומת לב, אתה יכול לעזור לעצים הצעירים שלך לשגשג במשך שנים רבות.
גיזום עצים בוגרים
כפי שכל גנן יודע, גיזום הוא חלק חיוני בשמירה על בריאות עצים ומראה במיטבם. אבל כשמדובר בעצים בוגרים, יש כמה דברים שכדאי לזכור. ראשית, תמיד לגזום בסוף החורף או בתחילת האביב, לפני שהעץ מתחיל לייצר צמיחה חדשה. שנית, הימנעו מלגזום יותר מדי בבת אחת, שכן הדבר עלול לזעזע את העץ ולפגוע ביכולת הריפוי שלו. שלישית, יש להיזהר לא לפגוע בקליפת העץ בעת הגיזום. ולבסוף, השתמש תמיד בכלים חדים ונקיים לביצוע חתכים נקיים. עם העצות האלה בחשבון, תוכל לגזום במומחיות את העצים הבוגרים שלך ולהשאיר אותם נראים מדהימים במשך שנים רבות.
תיקון טעויות נפוצות שנעשות בזמן גיזום
האביב הוא הזמן המושלם לפרוץ את המזמרה ולתת לצמחים שלך קצת TLC. אבל לפני שתתחיל, חשוב לרענן את טכניקות הגיזום שלך. להלן ארבע טעויות נפוצות שכדאי להימנע מהן:
1. גיזום בתקופה הלא נכונה של השנה: התזמון הוא הכל כשזה מגיע לגיזום. יש לגזום צמחים רבים בסוף החורף או בתחילת האביב לפני שהם מתחילים לגדול באופן פעיל. זה יעזור לעודד צמיחה חדשה ולמנוע נזק לצמח.
2. גיזום יותר מדי: חשוב להתנגד לדחף להגזים בזמן הגיזום. זה לא רק יפגע בצמח, אלא זה גם יכול לעודד מחלות ומזיקים. אז, קח את זה לאט והסר רק כמה סנטימטרים של צמיחה בכל פעם.
3. חיתוך קרוב מדי לגזע: בעת גיזום עצים ושיחים יש להקפיד לא לחתוך קרוב מדי לגזע הראשי. זה יכול להזיק לצמח ולהפוך אותו רגיש יותר למחלות. במקום זאת, הקפד להשאיר כמה סנטימטרים של רווח בין החתכים שלך לתא המטען.
4. שימוש במספריים קהות: ניסיון לחתוך ענפים קשים עם מזמרה קהה אינו רק מתסכל אלא גם עלול לגרום נזק לצמח. לכן, הקפד להשחיז את המזמרה שלך לפני שתתחיל לגזום. עם העצות האלה בחשבון, תוכל להעניק לצמחים שלך את הקישוט האביבי המושלם.
טיפים לשמירה על בריאות העצים לאחר גיזום
האביב הוא הזמן המושלם לגזום את רוב העצים. עם זאת, אם לא תנקוט באמצעי הזהירות המתאימים, העצים שלך עלולים להינזק או אפילו למות. הנה כמה עצות לשמירה על בריאות העצים לאחר גיזום:
1. הקפידו להסיר רק ענפים מתים, גוססים או חולים. גיזום ענפים חיים עלול לפגוע בעץ ולהפוך אותו לרגיש יותר למחלות ומזיקים.
2. השתמשו תמיד בכלי גיזום חדים. כלים עמומים עלולים להזיק לקליפה ולהשאיר מאחוריו פצע משונן שייקח זמן רב יותר להחלים.
3. הקפידו לחטא את הכלים לפני ואחרי השימוש. זה יעזור למנוע את התפשטות המחלה מעץ אחד למשנהו.
4. לעולם אל תעלה על עץ. ציפוי יוצר פצעים גדולים שקשה לעץ להחלים. זה גם מעודד צמיחה חדשה שהיא חלשה ונוטה להישבר.
5. שימו לב לא לגזום יתר על המידה. הסר לא יותר משליש מהעלווה החיה בבת אחת. זה יאפשר לעץ להמשיך ולגדול תוך שמירה על צורתו וצורתו.
שאלות נפוצות לגבי גיזום עצים
מתי הזמן הטוב ביותר לגזום את העצים שלי?
הזמן הטוב ביותר לגזום את רוב העצים הוא בסוף החורף או בתחילת האביב לפני שהם מתחילים לגדול באופן פעיל.
כמה אני צריך לגזום?
אתה צריך להסיר רק כמה סנטימטרים של צמיחה בכל פעם. הסרת יותר מדי בבת אחת עלולה לפגוע בעץ.
אילו כלים אני צריך כדי לגזום את העצים שלי?
תזדקק למזמרה חדה וסולם אם אתה עובד על עצים גבוהים.
כיצד אוכל למנוע פגיעה בעצים שלי לאחר גיזום?
אתה יכול למנוע נזק לעצים שלך על ידי שימוש בכלים חדים ונקיים והקפדה לא לחתוך קרוב מדי לגזע. כדאי גם להימנע מגיזום יותר מדי בבת אחת, מכיוון שזה יכול לזעזע את העץ. לבסוף, היזהר לא לפגוע בקליפה בעת